Duurzaamheidcircuit

 

Op een 10-tal plaatsen op ons terrein en in ons bezoekerscentrum hebben we een aantal voorbeelden van duurzame ontwikkelingen zichtbaar gemaakt. Kleine paaltjes in de grond met een nummer en het logo van het circuit (twee voetstappen) markeren dit duurzaamheidcircuit. In het bezoekerscentrum en op het startpunt van de route (de ontmoetingsplaats of "hangar") is een folder beschikbaar met een korte beschrijving van elk onderdeel.

 

1. Bij de ingang van het terrein staat een ontmoetingsplaats. Naar het voorbeeld van wat ze in Batouri (Kameroen) een “Hangar” noemen. Daar wordt het begrip “Mondiale Voetafdruk” toegelicht en een vergelijking gemaakt tussen Deurne, Leszno (Polen) en Batouri, de partnergemeenten van Deurne.

 

2. Het Sedum dak. Als voorbeeld aangebracht op de dierenstal. Je kunt er zonnepanelen op plaatsen die dan beter werken.

 

3. De waterpomp zoals die vroeger ook in Deurne gebruikt werd. Pas op! Niet drinkbaar.

 

4. Composteren. Een mooie plek om kringloop uit te leggen.

 

5. Biodiversiteit bevorderen met bijen, insectenhotel en houtwallen.

 

6. De windenergie (nog niet gereed).

 

7. Watermanagement in de Vlier die langs de Ossenbeemd stroomt. Wat in de afgelopen eeuwen in het klein in de Vlier is gebeurd, gebeurde wereldwijd met het water.

 

8. De vergeten groenten en kruiden gekweekt zonder kunstmest! Voedsel uit eigen streek bespaart transport, productieprocessen en verpakkingsmateriaal.

 

9. De gebruikte houtsoorten. Uitleg duurzaam Europees hardhout. Het verschil tussen verduurzaamd en Duurzaam hout.

 

10. Het hoofdgebouw. Voor zover mogelijk zijn duurzame materialen toegepast. Overal ledverlichting in hergebruikte armaturen. Er staat een zonnepaneel op het dak; binnen kun je zien hoeveel stroom die levert. Je kunt er ook duurzame drankjes proeven. Zelfs de deurbel werkt op zonne-energie.

 

Voor het duurzaamheidcircuit is een folder met uitgebreidere informatie over elke van de plekken beschikbaar.

 

terug naar Terrein

Agenda

Berichten

Vanaf Pinkstermaandag 1 juni zijn we weer open voor Publiek. Wel zijn er enkele beperkende maatregelen genomen i.v.m. het coronavirus.

-------------------------------------------------

Geen Markt Groen Deurne 2020. Vanwege de grote onduidelijkheid wat wel mogelijk is in september hebben we besloten dit jaar geen Markt Groen Deurne te organiseren.

--------------------------------------------------

Wij werken zonder subsidie en hebben uw steun hard nodig: al vanaf € 15,= per jaar wordt u lid van onze Vriendenkring. Klik hier voor meer informatie.

-------------------------------------------------

Ook u kunt voor uw vergaderingen of activiteiten gebruik maken van ons bezoekerscentrum. Houdt u er rekening mee, dat i.v.m. de noodzakelijke onderlinge afstand van 1,5 meter, het zaaltje slechts voor een 10-tal bezoekers toegankelijk is.

Stuur een mailtje naar info@ossenbeemd.nl voor nadere informatie.