SAMEN VOOR DE PATRIJS

Een voorbeeldproject voor Deurne?

 

In samenwerking met vogelwerkgroep De Kulert verzorgt de Ossenbeemd op dinsdag 1 oktober weer een bijzondere lezing.

Deze keer staat de patrijs centraal of beter: een voorbeeld van een bijzondere samenwerking tussen een vogelwerkgroep en een wildbeheerseenheid in het belang van een specifieke vogel (in dit geval de patrijs), maar ook in het belang van andere diersoorten en de biodiversiteit van een agrarisch cultuurlandschap.

 

De inleiders deze avond zijn Herman Simmelink van de Wildbeheereenheid Aalten en Frans ter Bogt van de vogelwerkgroep in het oosten van de Achterhoek. Zij zijn de drijvende krachten achter een uniek initiatief, dat mogelijk als voorbeeld kan dienen voor Deurne en omgeving.

 

Doel en uitvoering. Het doel van dit project (Samen voor dePatrijs) was en is om samen met de mensen in het gebied de dramatische achteruitgang van de Patrijs te stoppen en de biodiversiteit te verhogen.

Resultaten. En de resultaten? Die mogen er wezen. Het aantal vastgestelde Patrijzen territoria in het projectgebied is, buiten alle verwachtingen om, spectaculair gestegen! En dat is nog niet alles: de patrijzen zwermen ook uit naar de omliggende gebieden. Het aantal paren is niet alleen in de hele gemeente Aalten toegenomen, maar ook in de buurgemeenten Winterswijk, Oost-Gelre en Oude IJsselstreek en in het grensgebied van Duitsland.

 

Spin-off. Herman en Frans verzorgen euregionaal talloze lezingen over het project en vele excursies in het gebied voor belangstellenden.”

Samenwerking. Omdat het project “Samen voor de Patrijs’ leunt op de unieke samenwerking tussen jagers en vogelliefhebbers en daarnaast ook nog bijdraagt aan een spectaculaire toename van de biodiversiteit. Het project “Samen voor de Patrijs heeft daarmee ook een toeristische en economische impuls gegeven aan het gebied.

.

Datum: dinsdag 1 oktober, 20.00 uur

Plaats: Bezoekerscentrum van de Ossenbeemd, Haageind 31, 5751 BB Deurne

Entree: € 2,50 inclusief koffie/thee in de pauze. Leden van de vogelwerkgroep en Vrienden en Vrijwilligers van de Ossenbeemd hebben gratis toegang.

Berichten

Klik HIER om de lijst te zien met alle deelnemers van de Markt Groen Deurne 2019.

-------------------------------------------------

Dit hele seizoen (tot 1 november 2019) is op de Ossenbeemd een mini-expositie te zien van Emilie Jegerings en Catharina Driessen on de naam “Peel in Licht”. Klik HIER voor meer informatie.

-------------------------------------------------

De Ossenbeemd is op zoek naar gastvrouwen en gastheren. Ben je geïnteresseerd, lees dan hier verder.

-------------------------------------------------

Wij werken zonder subsidie en hebben uw steun hard nodig: al vanaf € 15,= per jaar wordt u lid van onze Vriendenkring. Klik hier voor meer informatie.

-------------------------------------------------

Ook u kunt voor uw vergaderingen of activiteiten gebruik maken van ons bezoekerscentrum. Stuur een mailtje naar info@ossenbeemd.nl voor nadere informatie of bel even tijdens onze openingstijden.