Terreinindeling 

Insectenwand

 

Aan de zuidzijde van de spiraalberg bevindt zich de insectenwand. Een insectenwand helpt de biodiversiteit te vergroten. De wand biedt bescherming en nestgelegenheid aan verschillende diersoorten zoals salamanders, slakjes en vele soorten insecten. De insectenwand is opgebouwd uit puin, tegels en stenen. De spleten, kieren en gaten zijn aantrekkelijk om te schuilen, te overwinteren en zich voort te planten. De bodem vlak voor de wand moeten zo min mogelijk begroeid zijn. Begroeiing houdt zonlicht en ook warmte tegen. Bovendien is de aanvliegroute naar de insectenwand dan vrij.

 

Kabouterpad

 

Kinderen kunnen op het terrein van de Ossenbeemd een rondgang maken via het kabouterpad. De punten van de mutsjes wijzen de weg. Het pad voert via spannende doorgangetjes langs alle bezienswaardigheden. Desgewenst kunnen de kabouters bij schoolbezoeken worden voorzien van leeftijdafhankelijke en seizoensgebonden opdrachtjes, maar ook zonder dit is het tochtje voor de kleintjes altijd weer een spannende belevenis.

 

Vergeten groententuin

 

Terwijl het aanbod aan exotische groentesoorten al jaren toeneemt, zijn er in loop der tijd vele oude gewassen verdwenen. Gelukkig komen veel van deze planten de laatste jaren weer terug in de belangstelling. Vaak zijn ze commerciëel niet interessant, maar voor de thuisteler een leuke aanvulling. In de vergeten groententuin staan vooral oude groenterassen. Wie kent er nog het heilig boontje, de haverwortel en de brave Hendrik? Van de aardpeer zijn de knollen eetbaar. Palmkool krijgt de typische palmvorm door bladeren van de kool te blijven oogsten. De groenten worden op biologische wijze geteeld zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest.

 

Spiraalberg

 

De spiraalberg heeft een bijzonder microklimaat. Omzoomt door bomen ligt hij erg beschut en via de hellingen stijgt bij zonnig weer de warme lucht omhoog. Om erosie tegen te gaan is langs het pad een muurtje van gebroken tegels opgetrokken. Hierin groeien aan de zonzijde verschillende sedumsoorten en aan de schaduwkant enkele muur- en tongvaren. Ook het kleine muurbekje treft men er aan. Op de hellingen zijn ook verschillende soorten struiken aangeplant om erosie tegen te gaan. Verder groeit er o.a. doornappel, cipreswolfsmelk, zomerfijnstraal, adderwortel en wolvenmunt. In het worden afgestorven planten verwijderd en vroeg in het voorjaar wordt er met de hand onkruid gewied en gesnoeid.

 

Stuw

 

Deze stuwen komt u regelmatig tegen in het buitengebied. Dit soort stuwen worden door het Waterschap bij boeren in de waterlopen geplaatst. Vanwege de klimaatsverandering worden de natte en de droge pieken in het weer steeds extremer. Deze stuwen zorgen voor waterberging in de winter en in de zomer wordt de verdroging ermee tegengegaan. De hoogte van de stuw ligt op 23,65 meter boven het NAP.

 

terug naar Terrein

Agenda

Berichten

Vanaf Pinkstermaandag 1 juni zijn we weer open voor Publiek. Wel zijn er enkele beperkende maatregelen genomen i.v.m. het coronavirus.

-------------------------------------------------

Geen Markt Groen Deurne 2020. Vanwege de grote onduidelijkheid wat wel mogelijk is in september hebben we besloten dit jaar geen Markt Groen Deurne te organiseren.

--------------------------------------------------

Wij werken zonder subsidie en hebben uw steun hard nodig: al vanaf € 15,= per jaar wordt u lid van onze Vriendenkring. Klik hier voor meer informatie.

-------------------------------------------------

Ook u kunt voor uw vergaderingen of activiteiten gebruik maken van ons bezoekerscentrum. Houdt u er rekening mee, dat i.v.m. de noodzakelijke onderlinge afstand van 1,5 meter, het zaaltje slechts voor een 10-tal bezoekers toegankelijk is.

Stuur een mailtje naar info@ossenbeemd.nl voor nadere informatie.