Beleef & ontdek
duurzaamheid …

Wij helpen je duurzame beslissingen te nemen.

Op de Ossenbeemd kun je van alles ontdekken over duurzaamheid. Volg het duurzaamheidscircuit of “De weg van het water” en ontdek wat er allemaal mogelijk is, ook in eigen huis en tuin! Of breng een bezoek aan het Energieloket en ervaar wat je zelf kunt doen met nieuwe energievormen.

 

Duurzaamheid & Ossenbeemd

Duurzaamheid: een breed begrip, waar van alles mee bedoeld kan zijn. Op de Ossenbeemd proberen we er wat meer betekenis aan te geven. Je kunt bij ons een wandeling maken langs het ‘duurzaamheidscircuit’: een tiental plekken zijn gemarkeerd waar bezoekers op een aantrekkelijke manier kennis kunnen maken met het begrip duurzaamheid. Biodiversiteit, een groen dak, het Energieloket, onze mini-waterkrachtcentrale, het gebruik van Europees hardhout: met deze en diverse andere voorbeelden kun je duurzaamheid ontdekken en beleven.

Pak de afzonderlijke flyer mee van het duurzaamheidscircuit of neem met uw kinderen de flyer van ‘De weg van het water’ en ontdek alles over het water op de Ossenbeemd.

Duurzame ideeën delen

Ontmoetingsplek: de ‘Hangar’

Gebouwd naar een voorbeeld van wat ze in Batouri (Kameroen) een ‘Hangar’ noemen. Natuurlijk in dit geval gemaakt van Europees hout (Robinia) en een dak van Nederlands riet. Het begrip ‘voetafdruk’ wordt hier toegelicht. De voetafdruk staat voor de mate waarin wij gebruik maken van wat de aarde ons biedt.

Een groen dak

Op de overkapping van De Knuffel-Wei als voorbeeld aangebracht. Houdt het regenwater langer vast! De plantjes trekken insecten en vogels aan. Wist u, dat zonnepanelen op een groen dak effectiever werken!

Compoststraat

Op deze plek composteert de Ossenbeemd het organisch afval en de mest van de dieren van De Knuffel-Wei. De compost wordt gebruikt voor verbetering van de grond. Echt letterlijk een kringloop!

Biodiversiteit

Biodiversiteit is het leven in alle mogelijke soorten en vormen: dieren, planten en micro-organismen en hoe deze met elkaar in verband staan. De Ossenbeemd levert een bijdrage aan deze ontwikkeling door de inrichting van het park, zaaituinen, de bijenhal, een ‘ecotoren’, een insectenmuur,  etc.

Waterbeheer

Langs de Ossenbeemd stroomt de Vlierbeek, feitelijk een omleiding of bypass van de Vlier, die aan de rand van de Peel ontstaat. Van oudsher wordt het water in de Vlier gereguleerd door middel van stuwen. Onder de grond van de Ossenbeemd is een wateroverstort (watersnelweg)aangelegd, die vanuit de Veldstraat uiteindelijk via de Ossenbeemd de Vlier bereikt. Met het waterspel kunnen kinderen zelf proberen het water te reguleren.

De weg van het water

Volg De weg van het water op de Ossenbeemd en ontdek spelenderwijs van alles over het belang en het gebruik van water van een oude waterpomp tot een echte mini-waterkachtcentrale. Pak tijdens je bezoek even de aparte folder voor een compleet overzicht.

De waterpomp zoals die vroeger in Deurne ook gebruikt werd. Water speelt een grote rol bij duurzaamheid: als drinkwater, bij industriële processen, voor voedselproductie en waterkracht. Alle leven op aarde bestaat grotendeels uit en is afhankelijk van water. Met de mini-waterkrachtcentrale kunnen kinderen zelf energie opwekken!

Zon en wind

Nederland is geschikt voor het opwekken van energie door zon en wind. Het water van de poel wordt op peil gehouden door een ingenieus systeem, dat door wind en zon gevoed wordt. Ook de oplaadpaal voor elektrische fietsen en scootmobielen werkt op een zonnepaneel. Zelfs de deurbel werkt op zonne-energie. Op het dak van de Ossenbeemd liggen drie zonnepanelen, daarnaast hebben we 15 panelen op het zonnepark De Vlaas.

Groente- en kruidentuin

In deze twee tuinen vind je voedsel dat goed in onze streek kan groeien, maar vaak verdrongen wordt door voedsel uit streken veraf. In Nederland wordt ongeveer 30% van het voedsel verspild. En bij veel producten zijn kunstmest, energie, transport, koeling en verpakking niet bevorderlijk voor duurzaamheid.

Europees hardhout

Door geen tropisch hardhout te gebruiken sparen we de tropische regenwouden en vermijden we transportkosten. Op de Ossenbeemd zijn allerlei vormen te vinden: duurzaam gemodificeerd hout bij het bezoekerscentrum en de pergola. Robinia bij de ‘Hangar’ en voor de speeltoestellen, kastanjehout voor de hekjes, zelfs een vloer van eikenhout uit het Zandbos in de ‘huiskamer’ van het bezoekerscentrum.

Bezoekerscentrum en Energieloket

In het bezoekerscentrum zijn hoofdzakelijk duurzame materialen gebruikt. Alle verlichting bestaat uit Led. De (vloer-)verwarming  draait op een warmtepomp. Er ligt dan ook geen gasleiding. De benodigde elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak en (vooral) op het zonnepark De Vlaas. En bezoek ook eens het Energieloket van het EnergieHuis Slim wonen! Zie: https://www.ossenbeemd.nl/energieloket/

Word lid van onze Vriendenkring!

Sta je sympathiek tegenover de Ossenbeemd? Dan kun je vriend worden. Je krijgt dan onze nieuwsbrief ‘de Ossenhoorn’ en wordt op de hoogte gehouden van activiteiten.