Beleef & ontdek
ons park…

De Ossenbeemd is een gezellig dagje uit voor jong en oud.

De Ossenbeemd, een oase midden in Deurne. Ontdek de verschillende thematuinen of bezoek met je kinderen De Knuffel-wei. Loop een van de routes en dwars door onze bijenhal. Speel met water en neem je eigen picknick mee. Leer alles over duurzaamheid en de Peelrandbreuk.

Ossenbeemd een belevenis voor iedereen

De Ossenbeemd beslaat een terrein van 1,5 ha, grenzend aan het kasteelpark van Deurne en het dal van de Vlier. Het terrein is ingedeeld in verschillende percelen met elk hun eigen inrichting en beheer. Hierbij is gestreefd naar een zo groot mogelijke variatie van inheemse planten en plantengemeenschappen.

Bij het ontwerp is daarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de aanwezige landschapselementen als bomen, struwelen en waterlopen. Dit geeft een verrassende afwisseling en rijkdom in begroeiing. Of men nu komt om de rust te ervaren of om dat bijzondere plantje te ontdekken een bezoek aan de Ossenbeemd is in ieder jaargetijde steeds weer een belevenis.

Fietsen en wandelen

De Ossenbeemd dient tevens als startpunt van het fiets- en wandelroutenetwerk. Je vindt ons  tussen knooppunt 12 en 17 van het fietsroutenetwerk en knooppunt 71 en 97 van het wandelroutenetwerk

Maak kennis met bomen en struiken via het bomenpad!

Op onze plattegrond vind je ook de route van het bomenpad. Dit pad kun je lopen aan de hand van het ‘bomenpadboekje’. Hierin vind je veel interessante weetjes over de bomen waar je langs loopt. Je kunt dit boekje kopen als print of hieronder gratis downloaden.

Beleef & ontdek
onze thematuinen …

Leren en plezier gaan hand in hand!

Maak eens een wandeling over het park en kijk eens welke planten en bloemen geschikt zijn om vlinders te lokken in onze vlindertuin. Geniet van de zaaistroken en de schaduwtuin of loop naar het uitzichtpunt op de spiraalberg en ontdek bijzondere planten. Neem ook eens een kijkje in de groente- en kruidentuin.

Kinderen & Ossenbeemd

Voor kinderen is er van alles te beleven en te ontdekken. Als je goed om je heen kijkt leer je van alles over  natuur en milieu. Wat denk je van het Kabouterpad of de Knuffel-wei of het speeltuintje?

En ben je al wat groter ga dan eens op zoek naar een echte mini-waterkrachtcentrale bij de Vlierbeek of misschien mag je wel helpen bij het verzorgen van de dieren! Of zoek eens uit wat duurzaamheid betekent en volg het duurzaamheidcircuit.

De Knuffel-wei

De Knuffel-wei van de Ossenbeemd kun je zo inlopen en wil je de dieren knuffelen haal je gewoon even de sleutel bij een van de gastheren of vrouwen. Je vindt hier het kleinste schapenras van Europa, kune-kune varkens, cavia’s, konijnen, etc.

Kabouterpad

Volg het Kabouterpad , doe de opdrachtjes en je ziet vanzelf waar de kabouters op de Ossenbeemd druk mee zijn.

ossenbeemd speeltuin
ossenbeemd met kinderen

Mogelijke excursies:

  • Bijen voor groep 1,2,3,4
  • Bomenpad voor groep 5,6
  • Vlinders voor groep 5,6
  • Bijen voor groep 6,7,8
  • Bos voor groep 7,8
  • Water voor groep 7,8 en onderbouw vo
  • Duurzaamheidcircuit voor vo

Met je schoolklas naar de Ossenbeemd

De scholengidsen van de Ossenbeemd verzorgen diverse natuurexcursies voor verschillende leeftijdsgroepen.

Deze worden georganiseerd in de periode april/mei/juni/juli en augustus/september/oktober.

Voor de scholen en groepen in Deurne zijn er geen kosten aan verbonden. Voor scholen en groepen buiten Deurne wordt een vergoeding gevraagd.

Deze excursies vinden plaats op vooraf afgesproken data. Meestal de woensdag- of donderdagochtend. De duur van de excursies is ongeveer 1½ uur voor de bovenbouw en 1 uur voor de onderbouw.

Na aanmelding voor een excursie ontvang je lesmateriaal om de leerlingen vertrouwd te maken met het thema.

Aanmelden kan via educatie@ossenbeemd.nl

Word lid van onze Vriendenkring!

Sta je sympathiek tegenover de Ossenbeemd? Dan kun je vriend worden. Je krijgt dan onze nieuwsbrief ‘de Ossenhoorn’ en wordt op de hoogte gehouden van activiteiten.