De Ossenbeemd als bezoekerscentrum van de Peelrandbreuk
Wil je vanuit de Ossenbeemd de regio ontdekken dan kun je letterlijk niet om de Peelrandbreuk heen.
Midden door Deurne op slechts een paar honderd meter van de Ossenbeemd loopt deze Peelrandbreuk, een geologische breuklijn van Roermond naar Heesch, die zijn naam dankt aan de Peel.
De Peelrandbreuk is van grote invloed op het Brabants landschap. Zo heeft het al duizenden jaren invloed op de natuur, het landschap en zelfs de mensen die er leven. Echter weten maar weinig mensen wat de Peelrandbreuk is of waar deze te vinden is.
De Peelrandbreuk heeft ook invloed gehad op de ligging van middeleeuwse wegen. Verbindingswegen werden aan de droge westkant van de Peelrandbreuk aangelegd.
Langs deze oude wegen zijn verschillende kastelen te vinden. Het Groot en Klein Kasteel in Deurne zijn hier voorbeelden van. De grachten van deze kastelen werden door het kwelwater vanaf de Peelrandbreuk gevuld. De Ossenbeemd ligt binnen het domein van het Groot Kasteel.
Grondwaterpeilmeter
De Peelrandbreuk is om verschillende redenen slecht tot zeer slecht waterdoorlatend. Hierdoor is de hoger gelegen horst erg nat (hoge grondwaterstand) en de lager gelegen slenk tamelijk droog (lage grondwaterstand).
Wij hebben een grondwaterpeilmeter geplaatst met alle informatie over het effect van de breuklijn op de grondwaterstand.
Heel bijzonder aan deze meter is een interactief deel naar een idee van één van de leden van de werkgroep Groen en Techniek van de Ossenbeemd. Aan de meter, uitgevoerd in cortenstaal, wordt nog een interactief element toegevoegd, waardoor (vooral de jonge) bezoekers zelf water kunnen toevoegen en kunnen ervaren hoe snel dit in het grondwater wordt opgenomen.
Expositie Peelrandbreuk
In het bezoekerscentrum van de Ossenbeemd vind je steeds meer informatie over de Peelrandbreuk. Zo kun je kannenbuizen bewonderen, die feitelijk de eerste waterleiding van Deurne vormden, gebruikt door de pottenbakkers van de Zeilberg. Ook vind je bij ons enkele lakprofielen: afdrukken van de ondergrond van de Peelrandbreuk.
Elektrospel
Buiten kun je met een elektrospel spelenderwijs kennis maken met deze geologische breuklijn.