Beleef & ontdek
de peelrandbreuk …

Bij De Ossenbeemd kom je alles te weten over dit unieke verschijnsel!

De Ossenbeemd ligt aan het Haageind, een van de oudste buurtschappen, die zijn ligging te danken heeft aan de Peelrandbreuk, die een paar honderd meter verderop loopt. Vanuit de Ossenbeemd kun je als het ware over de breuk naar de Peel fietsen, ook de Mariapeel en de Deurnese Peel hebben hun ontstaan te danken aan deze geologische breuklijn.

 

De Ossenbeemd als bezoekerscentrum van de Peelrandbreuk

Wil je vanuit de Ossenbeemd de regio ontdekken dan kun je letterlijk niet om de Peelrandbreuk heen.

Midden door Deurne op slechts een paar honderd meter van de Ossenbeemd loopt deze Peelrandbreuk, een geologische breuklijn van Roermond naar Heesch, die zijn naam dankt aan de Peel.

De Peelrandbreuk is van grote invloed op het Brabants landschap. Zo heeft het al duizenden jaren invloed op de natuur, het landschap en zelfs de mensen die er leven. Echter weten maar weinig mensen wat de Peelrandbreuk is of waar deze te vinden is.

De Peelrandbreuk heeft ook invloed gehad op de ligging van middeleeuwse wegen. Verbindingswegen werden aan de droge westkant van de Peelrandbreuk aangelegd.

Langs deze oude wegen zijn verschillende kastelen te vinden. Het Groot en Klein Kasteel in Deurne zijn hier voorbeelden van. De grachten van deze kastelen werden door het kwelwater vanaf de Peelrandbreuk gevuld. De Ossenbeemd ligt binnen het domein van het Groot Kasteel.

Peelrandbreuk Deurne

Grondwaterpeilmeter

De Peelrandbreuk is om verschillende redenen slecht tot zeer slecht waterdoorlatend. Hierdoor is de hoger gelegen horst erg nat (hoge grondwaterstand) en de lager gelegen slenk tamelijk droog (lage grondwaterstand).

Wij hebben een grondwaterpeilmeter geplaatst met alle informatie over het effect van de breuklijn op de grondwaterstand.

Heel bijzonder aan deze meter is een interactief deel naar een idee van één van de leden van de werkgroep Groen en Techniek van de Ossenbeemd. Aan de meter, uitgevoerd in cortenstaal, wordt nog een interactief element toegevoegd, waardoor (vooral de jonge) bezoekers zelf water kunnen toevoegen en kunnen ervaren hoe snel dit in het grondwater wordt opgenomen.

Expositie Peelrandbreuk

In het bezoekerscentrum van de Ossenbeemd vind je steeds meer informatie over de Peelrandbreuk. Zo kun je kannenbuizen bewonderen, die feitelijk de eerste waterleiding van Deurne vormden, gebruikt door de pottenbakkers van de Zeilberg. Ook vind je bij ons enkele lakprofielen: afdrukken van de ondergrond van de Peelrandbreuk.

Elektrospel

Buiten kun je met een elektrospel spelenderwijs kennis maken met deze geologische breuklijn.

Word lid van onze Vriendenkring!

Sta je sympathiek tegenover de Ossenbeemd? Dan kun je vriend worden. Je krijgt dan onze nieuwsbrief ‘de Ossenhoorn’ en wordt op de hoogte gehouden van activiteiten.